VÅRE TJENESTER

DREKTIGHET

Blir ikke hoppen din drektig? Hva kan årsaken være? 

FORUNDERSØKELSE

Fullstendig veterinærsjekk av reproduksjonsfunksjoner:

Carlo har sin spesialist-utdannelse innen equin reproduksjon. Han vil blant annet gjennomføre følgende undersøkelser:
  • Cytologisk test – diagnostisk test som gir informasjon om livmorens tilstand, samt hvilket stadium i syklusen den er i.
  • Morfologisk test – Livmorens- og reproduksjons-organenes utforming
  • Patologisk test – bakteriologi, virologi og histologisk undersøkelse
  • Hormonell test
  • Ultralyd
Man kan på grunnlag av disse testsvarene finne ut hvorfor hoppen din ikke har blitt drektig, og om hoppen din kan få føll neste sesong. De vil også gi svar på om hoppen trenger behandling i forkant av bedekking og vi skreddersyr en passende behandling. Dersom du ønsker føll på hoppen denne sesongen anbefaler vi at hesten sjekkes fra februar måned.

MAGESÅR

I dag er det 80-90% av alle hester som har problemer med magesår i større eller mindre grad. Det er mange forskjellige årsaker til dette, blant annet feil fôring og stress.

Sykdomstegn:

  • Irritasjon under ridning eller når gjorden strammes
  • Nedsatt prestasjon
  • Vekslende diare og normal avføring
  • Matt pels
  • Nedsatt appetitt
  • Vekttap (senere i forløpet)
  • Kolikk (ofte i forbindelse med fôring)

GASTROSKOPI

Hvorfor er det så viktig å diagnostisere via gastroskopi?

En hest er konstruert for å spise tolv til seksten timer i døgnet. Derfor produserer magesekken syre tjuefire timer i døgnet. I dag pleier man å fôre tre til fire ganger i døgnet. Dette kan føre til et surt miljø i hestens magesekk.

Hestens magesekk består av to deler: Den sure (røde) del hvor det produseres syre for nedbryting av mat og den basiske (hvite) delen som ikke er like beskyttet mot syre.. Magesår finner man som oftest i overgangen mellom den sure og den basiske delen, og i mavens utgang til tynntarmen.

Magesår behandles med forskjellige medikamenter avhengig av hvor det befinner seg i magesekken og selvfølgelig graden av det. Ved å definere via gastroskopi før eventuell behandling sikres unødvendig behandling og pengebruk. En annen fordel er at vi bedre kan kontrollere om behandling har virket.

Ved påvist magesår er det også viktig å ta eventuelle årsaker med i betraktning, som fôrplan, oppstallings-fasiliteter og håndtering av hesten.

RESPIRASJON

Respirasjonsplager er et vanlig, og underdiagnostisert problem. I mange tilfeller er det funksjonelle eller mekaniske defekter i øvre luftveier som hindrer normal luftstrøm ned i lungene. Støv eller høy kan utløse RAO, astma hos hest. Dette igjen kan føre til nedsatt prestasjon på grunn av anstrengt respirasjon. Andre årsaker til luftveisplager kan være bakterielle eller virale infeksjoner.
Sykdomstegn:
  • Snørr
  • Hoste
  • Neseblod
  • Nedsatt prestasjon
  • Lyder fra halsen under trening eller løp
  • Anstrengt pust: puster mer med buken en normalt
  • Tar lang tid å få ned respirasjonsfrekvensen etter trening

ENDOSKOPI

Et viktig for visuell undersøkelse av de øvre luftveier med et video-endoskop, hvor man kan avdekke for eksempel irritasjoner og lidelser i luftveiene, samt anatomiske forandringer. Dette er en presis diagnostiseringsmetode som brukes i forbindelse med blant annet nedsatt prestasjon og bilyd fra luftveiene under arbeid.

BAL

(Bronchoalveolar lanvage) - lungesylleprøve

Diagnostisering av patogene infeksjoner i nedre luftveier. Symptomer som for eksempel langvarig hoste, snue og nedsatt prestasjon.

For å hente ut prøver til diagnostisering, skyller man med saltvann i øvre del av bronkiene. Skyllevannet suges opp via endoskopet og sendes til analyse. Både celleprøve og bakterier i luftveiene blir analysert.

Når prøvene er analysert settes hesten i behandling avhengig av prøveresultatene. Diagnostiser presist og man slipper å behandle mange ganger uten å løse problemet.

BETENNELSESREAKSJONER

Betennelser oppstår som regel ved overbelastning eller feilbelastning av ledd over tid.

En betennelsesreaksjon vil i mange tilfeller danne varme i vevet, og er en del av immunresponsen som skjer under en inflammasjon (betennelse). Ofte vil betent vev bli varmere enn det omsluttende vevet. Andre ganger kan en betennelse ha utviklet seg til skader i brusken på grunn av enzymatisk aktivitet omkring betennelsesstedet.

Det er viktig å diagnostisere betennelser i et tidlig forløp. Jo lenger en inflammasjon kommer, dess vanskeligere blir det å behandle hesten helt frisk.

Sykdomstegn:

  • Halthet
  • Leddfylling
  • Lokal varme
  • Redusert bevegelighet

TERMOGRAFERING

Varmekamera anvendes tradisjonelt til å avsløre skjulte feil i bygninger ved hjelp av infrarød fotografering som måler varmeforskjeller.

Ettersom en betennelsesreaksjon vil danne varme i vevet, kan termografering dermed være en svært anvendelig metode for å detektere inflammasjoner og andre skader på hesten.

Varmekameraet er ikke et røntgenapparat, men dersom hesten skadet kan det tydelig ses på kameraets billedskjerm men høyere temperatur.

Termografi kan imidlertid ikke stå alene som diagnoseredskap. Ved for eksempel langvarige haltheter, kan det være vanskelig å påvise en varmeutvikling. Det er likevel et godt verktøy i en tidlig fase av en skade.

IRAP

Interleukin-1 reseptor antagonist protein

IRAP er en behandlingsform hvor man benytter kroppens egen evne (genetikk) til å behandle leddinflammasjon (ikke bakteriell betennelse). I dag behandles leddinflammasjon med kortison og hyaluronsyre(hanekam), som i hovedsak behandler symptomet (betennelsen). Med IRAP går man ett steg lengre og hindrer årsaken til inflammasjon.

En av de aller viktigste betennelsesformidlere (emne som starter og styrer utvikling av leddbetennelse) er interleukin-1. Når dette minskes eller blokkeres kan man hindre leddinflammasjon og minske nedbrytning av leddbrusk og andre skadelige effekter i leddet.

IRAP (interleukin-1 reseptor antagonist protein) utvinnes fra hestens eget blod ved å stimulere kroppens hvite blodlegemer til å produsere antiinflammatoriske faktorer/proteiner. Dette emnet konkurrerer med de samme reseptorer i ledd som interleukin. Hvis IRAP fester seg til reseptor for interleukin, blir emnet blokkert og mister sin negative virkning.

Anbefalt behandling er minst tre injeksjoner med en ukes mellomrom. Plasma etter en tapping utgjør 4-5 behandlinger. Restdoser oppbevares i fryst tilstand på klinikken inntil et år. Rekonvalesenstid bestemmes med utgangspunkt i skadens omfang og hestens bruksområde.

OVERNATTING - HEST

Noen ganger kan det være vanskelig å komme midt i arbeidstiden. Da er det greit å vite at du kan sette hesten din hos oss på morgenen før jobb, og hente den igjen etter jobb – ferdig undersøkt. Hestehengeren setter du selvsagt hos oss mens du er på jobb.

Kanskje har du lang reisevei? Det er flere overnattingstilbud i nærheten. På Equicenter Litlaland, setter du hesten i stallen, hengeren i gårdsrommet og reiser på hotell. 

Vi tilbyr Felleskjøpets “Energi” og årets tørre høy. 

Dersom din hest krever spesialfôr utover det vi tilbyr, ber vi deg medbringe dette.

Meny

Søk